Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
5 szempont a tökéletes étkezőasztal kiválasztásához

5 szempont a tökéletes étkezőasztal kiválasztásához

1. Ügyelj az étkezőasztal helyigényére és a körülötte ülők kényelmére

Az ebédlőasztal akkor tökéletes, ha az asztallap, illetve a körülötte elhelyezkedő székek mérete is megfelel a helyiség adottságainak és ezen felül még az emberek kényelmét is szolgálja.

A tökéletes ebédlőasztal kényelmes és bőven elegendő helyet biztosít 

  • az asztalnál ülő személyeknek étkezés közben,
  • a távozni készülő, éppen felálló embereknek,
  • az étkezőasztaltól kiforduló embernek, ha például a háta mögötti tálalószekrényről szeretne valamit az asztalra tenni,
  • az ebédlőasztal körül sürgölődő, éppen tálaló személyeknek,
  • a konyhapultnál vagy tálalószekrénynél dolgozó embernek,
  • és az összes étkezéshez szükséges evőeszköznek, pohárnak és tányérnak.

Általában minimum 30-40 cm sugarú félkör szükséges egy főnek az asztallapon, hogy kényelmesen elférjen étkezés közben. Választás előtt vedd figyelembe, hogy az ebédlőasztalnál ülők helyigénye az emberek testalkatától és az étkészlet méretétől is függ. 

2. Válassz megfelelő színű és anyagú ebédlőasztalt

Az étkezőasztal színe és anyaga nemcsak a szoba berendezésétől és stílusától függ, hanem a szoba elhelyezkedésétől, a bútor használatának rendszerességétől, illetve a lakásban élők életmódjától és életkorától is. 

Kisgyermek vagy háziállat mellé mindenképpen könnyen tisztítható, strapabíró asztalt válassz. A temperált üveglapú étkezőasztalok sima felülete szinte egy mozdulattal megtisztítható és maga az asztallap sokkal strapabíróbb, mint a hagyományos üveg ebédlőasztalok. 

Válassz világosabb, akár fehér matt vagy magasfényű, akár visszafogottan erezett fa étkezőasztalt, ha a helyiségbe kevés természetes fény jut az ablakon keresztül. Egy világos ebédlőasztal nagyobbnak láttatja a teret és hívogatóbb atmoszférát teremt.

Bátran válassz sötét, robusztus ebédlőasztalt, ha nappalid, konyhád vagy étkeződ alapvetően barátságos, napsütéses helyiség. Ezzel a megoldással az étkezőasztal lesz a szoba főszereplője. 


3. Döntsd el, hogy kihúzható vagy fix étkezőasztalra van szükséged

A kihúzható étkezőasztal praktikus választás, ha 

  • a konyha egyben étkezőként is funkcionál, hiszen főzés közben nincs útban, de amint asztalhoz ül a család, igény szerint bővíthető,
  • alkalmi rendszerességgel érkeznek hozzád vendégek ebédre vagy vacsorára,
  • nem mindig étkeztek együtt annyian, hogy egy fixes, nagyobb asztalra legyen szükség.

A fix kialakítású ebédlőasztal előnye, hogy

  • az egész család együtt étkezhet a nap bármely szakában anélkül, hogy az asztalt le kellene pakolni vagy át kellene alakítani,
  • mindig ugyanannyi szék lehet az asztal körül, nem kell a plusz székeket máshol tárolnod,
  • nincsenek benne mozgatható elemek, amik idővel tönkremehetnek.

4. Válassz 6 vagy 4 személyes ebédlőasztalt az igényeidnek megfelelően

Ha 4 fős a családod, esetleg egyedül vagy pároddal élsz egy háztartásban és csak ritkán vársz vendégeket, egy 4 személyes étkezőasztal szuper választás. Az ilyen asztalok előnye, hogy bátran lehetsz egy kicsit merészebb a formavilág tekintetében, hiszen az asztalfőre nem ül majd senki. A középső lábazattal rendelkező 4 fős ebédlőasztalok most igazán hódítanak a lakberendezési trendekben. 

Olvasd el a VIP Kanapé 4 személyes asztal ajánlóját ITT »

Válassz 6 személyes étkezőasztalt, ha nagy a család és olykor szívesen látnád vendégül vacsorára a barátaidat is. A 6 fős asztalok egyes kihúzható vagy nyitható modelljei akár 8-10 személyessé is bővíthetők.

Nézd meg a VIP Kanapé legszebb 6 személyes asztalait ITT » 

5. A választott étkezőasztal illeszkedjen a szoba stílusához

A VIP Kanapénál minimalista, loft, hagyományos, antik-hatású és extravagánsabb étkezőasztalokat is találsz. 

Onnan fogod tudni, hogy megtaláltad vadiúj ebédlőasztalodat, hogy amint megpillantod, szinte azonnal a saját lakásodban képzeled majd el.


Találd meg Te is a tökéletes étkezőasztalt!
Nézz körül a VIP Kanapé kínálatában »

Gyere el raktáráruházunkba és tekintsd meg készleten lévő ebédlőasztalainkat. Talán a Te leendő bútorod is köztük van?
Kérj időpontot még ma »

Előző cikk 5 bevált tipp, hogy kutya mellett is tiszta maradjon a kanapé