Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Így tisztítsd a kanapét, hogy sokáig szép maradjon

Így tisztítsd a kanapét, hogy sokáig szép maradjon

Kíméletes kanapétisztítás szakember nélkül

Még ha speciálisan szennyeződéstaszító vagy luxushatású bútorszövetet is választottál bútorodra, bizonyos időközönként akkor is érdemes nekiveselkedned a kanapétisztításnak.

Míg kanapé ápolása elsősorban a mindennapi használatból adódó szennyeződésektől szabadítja meg a bútort, egy alapos kanapétisztítás az allergiát okozó parányoktól, a szemmel nem látható bacilusoktól és vírusoktól, valamint a szagoktól is mentesíti nappalid ékét. 


A kanapétisztításhoz használható vegyszerekről megoszlik a közvélemény. Mivel a különböző bútoranyagok eltérő gondoskodást igényelnek, a tisztítószerek használata előtt elengedhetetlen, hogy ismerd a kárpit összetételét és elolvasd a szer használati utasítását.

De ha nem szeretnél erősebb vegyszerekkel kísérletezni, akkor olyan biztonságos anyagokat is választhatsz a kanapétisztításhoz, amelyek a háztartás mindennapi kellékei. A lényeg mindkét esetben ugyanaz: a munka kezdete előtt teszteld a választott praktikát a kanapé egyik kevésbé látható részén.

Biztonságos kanapétisztítási rutin, amitől bútorod hosszú évekig újszerű marad majd

Mivel a levehető huzatok idővel ráncosodhatnak, kinyúlhatnak és elcsúszhatnak a kanapé felületén, sajnos a legtöbb bútornál nem teheted meg, hogy a kanapétisztítást a mosógép elindításával letudd. Viszont szerencsére ma már léteznek olyan praktikák, amikkel csaknem a mosási programmal azonos idő alatt felfrissítheted a bútorszöveteket - zsugorodás és fakulás nélkül.

Amire szükséged lesz:

  • porszívó
  • mikroszálas kendő
  • 1 egész citrom
  • 2 evőkanál sütőpor
  • tiszta illóolaj (teafa vagy eukaliptusz illattal)

Az általános kanapétisztítási rutin lépései:

  1. Porszívózd le a bútor felületét! Az ülések mellett ne hagyd ki a kisebb réseket sem.
  2. Keverj össze 2 liter meleg vizet a citrom levével.
  3. Adj az oldathoz 2 evőkanál sütőport és áztass a vödörbe egy mikroszálas kendőt.
  4. Csavard ki a kendőt, hogy csak enyhén maradjon nedves.
  5. Az oldat tesztelése után kezdd el a kanapétisztítást körkörös mozdulatokkal, nem dörzsölve.
  6. Itass át egy kendőt a választott tiszta illóolajjal, majd töröld át vele a bútor egészét.
  7. Amíg szárad, ne használd a kanapét.

Ha ezt a kanapétisztítást egybekötöd a 3-4 havonta esedékes nagytakarításokkal, nemcsak a bútorszövet élettartamát növelheted, hanem fertőtlenítheted és tartósan kártevőmentesen is tarthatod a kanapédat.

Ne feledd, minden anyagnak eltérőek az igényei! Ha bőrkanapéd tisztításához és ápolásához van szükséged tippekre, kattints IDE, elegáns bársonykanapéd tisztításához pedig olvasd el tippjeinket ITT.

Kanapétisztítás során ne feledkezz meg…

… a kanapé más anyagból készült részeiről

Bútorod szépségét csak úgy biztosíthatod, ha minden részlet ragyogóan tiszta. A kanapétisztítás során ne hagyd ki a bútor fa és/vagy fém alkotóelemeit sem. 

Mivel a fából készült díszléceken hamar megül a por, ezeket az elemeket érdemes speciális fatisztítószerrel kezelned. A spray-, hab- vagy krémállagú terméket azonban soha ne fújd közvetlenül a fafelületre, hiszen ezek a szerek a közel lévő bútorszöveten azonnal foltot hagyhatnak. A precíz és tiszta kanapétisztításhoz először mindig a takarításhoz használt rongyra vidd fel a tisztítószert.

Bútorod látható fém elemei (pl. az elegánsan csillogó lábazat) szerencsére könnyen tisztíthatók. Az ujjlenyomatok és a lerakódott por ellen tökéletes egy nedves törlőkendővel megtisztítanod őket.

Az ágyneműtartó fémből készült alkatrészeit és a bútorszerkezetet tartó fém részleteket - habár legtöbbször nem látszódnak - egyaránt érdemes ellenőrizni a kanapétisztítás alkalmával. Legtöbbször ezekre is ráfér egy kis portalanítás, olykor pedig olajozással is növelheted a szerkezetek élettartamát.

… a párnák tisztántartásáról 

A díszpárnák nevükből adódóan nem mindennapi alvásra lettek kitalálva, de vannak helyzetek, amikor a délutáni szunyókáláskor vagy a legfrissebb újság olvasásakor mégis fejünk vagy lábunk alatt kötnek ki. Kanapétisztításkor ütemezd be a párnák takarítását is.

A párnák mosásánál először minden esetben olvasd el a címkén látható kezelési útmutatót. Érdemes ezt a kanapétisztítás utolsó lépéseként elvégezni, hiszen mire a bútor megszárad, a párnahuzatok is használhatók lesznek majd.

A különféle párnák anyagait más-más módszerrel érdemes kezelni kanapétisztításkor:

A hagyományos szövetpárnákat nyugodtan beteheted a mosógépbe. Hideg, max. 40 fokos programmal, mosószer helyett egy kevés ecet hozzáadásával még a párna fertőtlenítését is biztosíthatod.

A tollpárnák kedvelőjeként egy lavórra, nagyon kevés citromlére és egy marék durva sóra lesz szükséged. Ha ebben az oldatban egy éjszakán át hagyod ázni a párnát, majd a levegőn szárítás közben párszor megütögeted és eloszlatod a tollakat, párnáid újra olyanok lehetnek, mint újkorukban.

A vagány latex díszpárnáknál kerüld a sót, mivel az könnyen tönkreteheti a huzatot. A legjobb, ha fél pohár ecetet öntesz egy lavórnyi hideg vízbe, majd egy éjszakán át áztatod benne a párnát. Miután párnád a friss levegőn megszáradt, mehet is vissza az újonnan megtisztított kanapéra.



Új kanapét keresel otthonodba? Nézz körül a VIP Kanapé folyamatosan bővülő kínálatában.
Kezdd ITT »

Kíváncsi vagy, hogyan kell tisztítani a kiszemelt kanapét?
Látogass el bemutatótermünkbe és kérd profi kollégáink segítségét »

Előző cikk A macskabiztos kanapé fő szempontjai