Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Hogyan válasszam ki a kanapé anyagát?

Hogyan válasszam ki a kanapé anyagát?

A modern bútorok sokfélesége már nemcsak a formákra és a színekre terjed ki, hanem az anyagokra is. Amikor legközelebb kanapébeszerző körútra indulsz, figyeld meg, hogy mennyi különböző kinézetű és tapintású anyaggal találkozol majd. A hagyományos textilek és valódi bőrök mellett egyre népszerűbb kanapéanyagok például a textilbőrök, a vízlepergető szövetek, a különleges AquaClean anyagok és az antiallergén szövetek is.

Igazítsd a kanapé anyagát az életviteledhez

Nem véletlen, hogy nem létezik egyetlen univerzális szövet, ami mindenkinek beválik, ezért mielőtt konkrét bútorok között kezdenél nézelődni, gondold át, hogy a kanapé anyaga hogyan illeszkedik majd az életviteledhez.

A kanapé anyaga és a választott helyiség 

Mivel a nappali a lakás középpontja, ahol a délutáni szieszták mellett a családod és a barátaid is rendszeresen megfordulnak majd, ebben a helyiségben elsődleges szempont, hogy a kanapé anyaga strapabíró legyen. Ahhoz, hogy akár évtizedekre elfelejthesd a kanapéválasztással járó teendőket, vásárlás előtt érdeklődj a bútor Martindale-mutatójáról. 

A Martindale-szám egy 10 000 és 100 000 közé tehető érték, amely a gyártói dupla dörzsölési teszt eredményét mutatja meg. Ilyenkor pontosan azt a mozdulatot imitálják, ami a mindennapi használat során is jelentkezik egy kanapé ülőfelületén: két szövetet összedörzsölnek, mintha valaki folyamatosan felállna a kanapéról és visszaülne rá. Minél nagyobb ez a mutató, annál strapabíróbb a kanapé anyaga. 

Egy átlagos kanapé Martindale-mutatója 15 000 és 25 000 közé tehető. Egy ilyen kárpit jó választás lehet vendégszobába, irodába, előszobába vagy esetleg hálószobába a franciaágy mellett egy plusz kanapé anyagához is. Azonban nappaliba ennél mindenképpen ellenállóbbat ajánlunk.

A kanapé anyaga és a hőmérséklet

A kanapé anyagának kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen a változó hőmérséklettel szembeni ellenállósága. Általában a valódi bőrökre jellemző, hogy tartós eleganciájukért cserébe értő gondoskodást várnak el: ez az anyag nem kedveli a napfényt és a nagy meleget sem, ezért érdemes ablaktól, kandallótól és radiátortól messzebb elhelyezni őket.

Sőt, ha egy puha szövet helyett valódi bőrt vagy textilbőrt néztél ki kanapéd anyagául, akkor könnyen előfordulhat, hogy a hűvösebb napokon libabőrös leszel egy-egy leüléstől is. Habár a bőr hamar alkalmazkodik a tested melegéhez, a fázósabbaknak ez a pillanatnyi hidegérzet is kizáró ok lehet.

Tájékozódj a kanapé anyagának tisztíthatóságáról

A kanapé anyagának karbantartása nem csak akkor fontos kérdés, amikor folt keletkezik az ülőfelületen. Míg egyes szövetekről pillanatok alatt eltüntetheted az önfeledt nevetés közben kilöttyent borcseppeket, könnyen lehet, hogy ezeknek az anyagoknak speciális tisztítási és ápolási igényeik vannak a mindennapokban.

Ilyen például a bőr is, amely habár baleset esetén egy mozdulattal megtisztítható, csak rendszeres, gyengéd ápolással képes ilyen ellenálló maradni a szennyeződésekkel szemben.

A modern, rohanó életmód igényeihez kifejlesztett textilbőr kanapék anyaga a valódi bőrt hivatott utánozni, mind lenyomatában, mind könnyű tisztíthatóságában. Ezek a bútorok a legtöbb esetben jó kopásállóságú PVC vagy poliuretán hab felhasználásával készülnek, így kevésbé kényesek, mint az elegánsabb valódi társaik.


Általánosságban kijelenthetjük, hogy a népszerű szövetkanapék is könnyen tisztíthatók, de vásárlás előtt nem árt tájékozódni a kanapé anyagát illetően. Fontos, hogy döntéshozatal előtt kérd ki a bútorbolt szakértőinek véleményét a szövetösszetételről, a szálsűrűségről és a tisztíthatóságról, illetve vesd össze az így megszerzett információkat a kanapé címkéjével is.

Hogyan befolyásolhatja kisállatod vagy gyermeked a leendő kanapéd anyagát?

Egy játékos kutyakölyök, egy öntörvényű macska vagy a világot éppen csak felfedező totyogós a nap 24 órájában veszélyt jelenthet a kanapé anyagára. Ha kisállat- és/vagy gyermekbarát szövetet keresel, ne lepődj meg, ha még a szakértők sem tudnak dűlőre jutni a kérdésben. 

Az egyes kanapéanyagok más-más előnyök miatt válhatnak be:

  • egy szövet ülőgarnitúrán kevésbé látszik egy-egy karmolás, mint a bőrön,
  • egy bőr/textilbőr kanapéról könnyebben letörölhetők a nedves szennyeződések,
  • egy speciális vízlepergető bútorszövet a bútor besötétedése nélkül képes a legfelső rétegen megtartani a folyadékot, amíg le nem törlöd onnan,
  • egy szintetikus bársonykanapéból pedig szinte lehetetlen kihúzni a szövet szálait.

Létezik azonban egy viszonylag új opció is: a speciális eljárással készülő AquaClean kanapék anyagáról csupán egy kis víz segítségével eltávolíthatók még a makacsabb tinta-, bor-, zsír- és csokoládéfoltok is. Ráadásul egyes AquaClean szövettípusok szőrtaszító, UV-biztos, vagy akár a cicák és a kutyák körmének ellenálló tulajdonságokkal is rendelkezhetnek.


VIP Kanapé-tipp: A kanapé anyagának kiválasztásánál sose dönts elhamarkodottan. Mindig érdeklődj a választható kárpitokról és ha teheted, rendelés előtt kérj mintát a lehetséges szövetekből.


Még nem döntötted el, milyen legyen a kanapéd anyaga
Inspirálódj sokszínű kínálatunkból »

Vásárlás előtt élőben is megnéznéd leendő kanapéd anyagának lehetőségeit? Gyere el a VIP Kanapé bemutatótermébe és kérd profi kollégáink segítségét.
Érdeklődj ITT »

Előző cikk Bőrkanapé vagy szövetkanapé? Melyiket válasszam?