Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Bőrkanapé tisztítása és ápolása - avagy hogyan lehet a bőrkanapéd időtálló?

Bőrkanapé tisztítása és ápolása - avagy hogyan lehet a bőrkanapéd időtálló?

A bőrkanapé tisztítása legyen rutin

A bőrkanapé szépségének megőrzéséhez fontos a rendszeres karbantartás. A szakértők szerint évi 2-4 alkalommal kell egy nagyobb tisztítást elvégezni a bőrfelületen. 

VIP Kanapé tipp: ütemezd be a szezononkénti nagytakarításkor.

Gyors és hatékony rutin a bőrkanapé takarításához:

  1. Portalanítsd a bőrkanapé felületét:
    Az ülőfelületen használj porszívót, a támlákon, karfákon pedig pamut rongyot. A hasadékokból puha kefével szedd ki a morzsákat, szöszöket, de SOHA ne dörzsöld az anyagot.
  2. Tisztítsd meg a bőrkanapét a szennyeződésektől:
    Használhatsz bolti bőrbútor-tisztítót, de házilag is készíthetsz tisztítószert. Egyszerű recept az ecet és a víz keveréke, de tapasztalatunk szerint kitűnő eredményt érhetsz el enyhén szappanos vagy samponos víz használatával is.
  3. Törölgesd végig a bútort kíméletesen:
    A bőrkanapé felületét kíméli a mikroszálas törlőkendő. Körkörös mozdulatokkal, a rongyot gyakran kifacsarva dolgozz.
  4. Itasd fel a fennmaradó nedvességet:
    Ehhez használj puha törölközőt.
  5. Ápold a bőrkanapédat:
    Ezt nem csak takarításkor, hanem gyakrabban (havonta egyszer) érdemes elvégezni. Olvass tovább és megmutatjuk, hogyan csináld.


Bőrkanapé ápolása és bevált módszerek

A bőr megrepedezhet, elvesztheti a színét, így már elhelyezéskor figyelj oda, hogy ne legyen kitéve a bőrkanapé erős UV-sugárzásnak, illetve hőnek sem. Radiátortól minimum 30 cm-re helyezd el.

3 bevált házi praktika a bőrkanapé ápolásához:

  • 1 rész ecethez 2 rész lenolaj: a keveréket melegítsd fel, majd kihűlés után puha kendővel dolgozd el a bőrfelületen. Ne felejtsd el szárazra törölni! A bőrkanapé úgy fog csillogni, mint újkorában.
  • Pár csepp tiszta szeszt keverj össze 3-4 ml glicerinnel, majd puha ronggyal töröld át a felületet. Ezzel ismét fényes lesz a bútor.
  • És egy egyedi megoldás: banánhéj belsejével fényesítsd a bőrkanapét, majd puha törölközővel töröld szárazra. Ennél természetesebb megoldást keresve sem találhatnál.

Foltos bőrkanapé tisztítása otthon

Ha kiömlött valami, gyermeked festővászonnak hitte a bőrkanapét vagy esetleg kisállatod okozott balesetet, azonnal cselekedned kell! A friss foltot töröld át egy egyszerű babatörlőkendővel. Bőrkímélő és azonnal kiderül, mekkora a baj.

Fontos, hogy mielőtt a folton bármit kipróbálnál, teszteld a módszert a bőrkanapé olyan részén, ami nincsen szem előtt, mert egyes színek és bőrtípusok esetén akár nagyobb kárt is okozhatsz.

Olajos szennyeződés esetén tegyél a foltra egy kevés szódabikarbónát. Várj vele pár órát, majd egyszerűen porszívózd le a területről.

Toll vagy festék maradványait hajspray és puha papírtörlőkendő segítségével tüntetheted el. 

Tintafoltokon próbálkozhatsz alkoholos fertőtlenítővel átitatott fülpiszkálóval is.

Ha nem tudod, milyen szennyeződésről van szó, tegyél vízbe egy kis mosogatószert vagy sampont és körkörösen, finom mozdulatokkal dörzsöld át a foltot. Ügyelj arra, hogy ne ázzon át az anyag, a törlőrongy alig legyen nedves.

Kérlek, SOHA NE használj bőrkanapé tisztításhoz…

Az interneten számos egyszerűnek tűnő megoldás kering, de néhánnyal többet ártasz, mint használsz. (És ezek még a bútorgaranciát is veszélyeztetik.)

  • Tej: tönkreteszi a cserzett bőrt, kellemetlen szaga lesz a bőrkanapénak.
  • Autóalkatrészek tisztításánál használt olajok: színfakulást okoznak.
  • Klórtartalmú tisztítószerek: színfakuláshoz vezetnek.
  • Cipőápoló szerek: a bőrcipők más eljárással készülnek, a bőrkanapé ettől csak ragacsos lesz.
  • Méhviasz: eltömíti a pórusokat, nem fog megfelelően szellőzni a kanapé.
  • Maró hatású vegyszerek: kimarhatják a bőrkanapé öltéseit.

Kollégáink minden fontos tanáccsal ellátnak, így a VIP kanapénál vásárolt bőrkanapéd garantáltan hosszan gyönyörű marad. 

Hagyományos, mégis előkelő nappalira vágysz? 
Nézz körül a valódi bőr kanapé-kínálatunkban »

Megtetszett valamelyik bőrkanapé? Nézd meg élőben is!
Kérj időpontot már ma »

Előző cikk Bőrkanapé vagy szövetkanapé? Melyiket válasszam?