Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Az ülőgarnitúra tisztításának alapszabályai

Az ülőgarnitúra tisztításának alapszabályai

Az ülőgarnitúra tisztítása természetesen nem csak azokra a helyzetekre terjed ki, amikor kiborul az üdítőd vagy a kávéd, esetleg szobatisztasági baleset történik kisbabáddal vagy kisállatoddal. A folteltávolítás mellett egyes kárpitok esetében az anyag ápolása is hozzátartozik az ülőgarnitúra tisztításához. Ezenfelül a rendszeres takarításról sem szabad megfeledkezned, hiszen a kárpiton megtelepedő por és a mindennapi használatból adódó szennyeződések is csorbíthatják bútoraid szépségét.

Hogyan is kezdj neki az ülőgarnitúra tisztításának?

Mielőtt nekiállnál ülőgarnitúrád tisztításának, nem árt, ha megismered vagy átismétled a bútortisztítás alapvető szabályait, hiszen néhány interneten talált házi praktika akár kanapéd lecseréléséhez is vezethet.

A többrészes ülőgarnitúra tisztítását mindig 

  • ugyanazzal az eljárással és tisztítószerrel végezd minden egyes elemen, nehogy látható különbségeket okozz a különálló bútorokon,
  • kezdd a teszteléssel: a használni kívánt tisztítószert először próbáld ki egy nem látható részen, pl. a kanapé hátulján vagy a kárpitozott ágyneműtartó belső felén,
  • körkörös mozdulatokkal, a folt szélétől befelé haladva végezd, így alaposan megtisztíthatod a foltos területet, de a szennyeződés nem fog tovább terjedni,
  • a bútor egészén végezd el, hiszen így nem fog elütni az eredendően tisztítandó terület a kanapé többi részétől,
  • iktasd be a szezoneleji nagytakarításba: minél gyakrabban végzed az általános takarítást, annál kevesebb és kellemesebb lesz a vele járó munka.

VIP Kanapé-tipp: Makacsabb szennyeződés esetén inkább hagyd az ülőgarnitúra tisztítását szakemberre.

Az ülőgarnitúratisztítás anyagfüggő

Jó, ha tudod, hogy az egyes kárpittípusok nemcsak küllemükben, de takarítási igényeikben is eltérnek. Az alábbiakban a leggyakoribb anyagokhoz adunk tippeket, amik hasznosak lehetnek ülőgarnitúrád tisztításához, de akár egy új bútor megvásárlása előtt is tanulságosak lehetnek számodra.

Szövet ülőgarnitúra tisztítása

A szövet ülőgarnitúrák tisztításánál vedd figyelembe, hogy a bőrrel és a textilbőrrel ellentétben ezekben a gyakran szőtt és hurkolt anyagokban sokkal jobban megtapadnak a szennyeződések és a por. Ezért szövetkanapéd tisztítását mindig kezdd egy alapos porszívózással, amit nemcsak az ülőfelületen, de a sarkokban és az ágyneműtartóban is érdemes elvégezned.


Ha megtörtént a baj és a szövetet valamilyen folyadék szennyezte be, semmiképpen se dörzsöld bele az anyagba. Először itasd fel a folyékony szennyeződést egy puha kendővel. Csakis ezután következhet a folttisztítás, mindenképpen speciális kárpittisztítóval.

Textilbőr ülőgarnitúra tisztítása

A textilbőr sokak által kedvelt kárpit, ha kanapékról van szó, hiszen ez az anyag a valódi bőr látványára törekszik, viszont annál kevésbé kényes. A textilbőr ülőgarnitúrák tisztításához legtöbbször elegendő egy nedves ruha is, hiszen a gyártók az ilyen bútorok előállításánál kifejezetten a legkorszerűbb, szuperkönnyen tisztítható eljárásokat alkalmazzák.

Textilbőr kanapé tisztítása:

  1. Szerezz be egy textilbőr ülőgarnitúrák tisztításához kifejlesztett, speciális tisztítószert.
  2. Csak puha anyagot, rongyot vagy papírtörlőt használj. Ha szivaccsal tisztítasz, soha ne a dörzsis felével dolgozz.
  3. Ha megszáradt a tisztítószer, mindig töröld szárazra és fényesre textilbőr bútorodat.

Bőr ülőgarnitúra tisztítása

Habár egy bőr ülőgarnitúra tisztítása időigényes feladat, egy ilyen bútor előkelőségével és évtizedeken át tartó fényével minden esetben meg tudja hálálni a gondos ápolást.

A bőrkárpittal borított ülőgarnitúrák tisztításánál nemcsak általános tisztítást és folttisztítást különböztetünk meg: fontos, hogy időről időre ápold is a felületet, hiszen ezzel elkerülheted a bőr fakulását és repedezését. Erről ITT írtunk korábban részletesen is.

Amennyiben bőrkanapéd folttisztításának vagy általános takarításának állnál neki, a munka elkezdése előtt győződj meg róla, hogy a választott tisztítószer alkalmas-e bőrkárpit tisztítására. A nem megfelelő szer használatától kanapéd ülőfelülete ragacsossá válhat, de ennél akár sokkal komolyabb károkat is okozhatsz a bútorodban. 

Gyors, hatékony és garantáltan kármentes bőr ülőgarnitúra tisztítási tippekért kattints IDE »

Bársony ülőgarnitúra tisztítása

A bársonykanapék nem véletlenül a luxus szimbólumai a lakberendezésben, hiszen az ilyen anyagú ülőgarnitúrák tisztítása kicsivel nagyobb körültekintést igényel az átlagnál. A korábban megismert egységesség elve ennél a kárpitnál kulcsfontosságú: ha nem a bútor egészét tisztítod meg, akkor a különbség nagyon szembetűnő lehet.

A bársony ülőgarnitúrák általános frissítő tisztításához elég, ha egy egészen puha, lágy sörtéjű kefét langyos vízbe mártasz és végighaladsz vele a bútoron. Azonban, ha folteltávolításra van szükség, csak egy kíméletes tisztítószeres oldattal érhetsz el jó eredményt.

Vigyázz! A folteltávolítás elterjedt házi praktikája a vasalás, hiszen egyesek úgy hiszik, hogy a szennyeződések kigőzölhetők a kárpitból. Egy bársonnyal borított ülőgarnitúra tisztításánál azonban ezzel az eljárással nemcsak megkötöd a koszt az anyagban, de még az bársonyszálakat is megégetheted, ezáltal pedig kijavíthatatlan, “tükrös” foltot hagyhatsz a bútoron. További tippekért olvasd el EZT a cikket.


Még csak keresed álmaid ülőgarnitúráját? Nézz körül a VIP Kanapé kínálatában, ahol különböző anyagú, színű és formájú bútorösszeállítások közül válogathatsz.
Kezdd ITT »

Látogass el a VIP Kanapé 4000 m²-es bemutatótermébe és válassz ülőgarnitúrát lakásodba a több mint 600 bútor közül.
Érdeklődj ITT »

Előző cikk A macskabiztos kanapé fő szempontjai